Decoupage kutija

                       

 


Za izradu je potreban sljedeći materijal:

- MDF predmet (u ovom slučaju sehara)
- Akrilna boja (u ovom slučaju puder roza i bijela)
- Reljef pasta
- Wax pasta
- Transparentni (prozirni) krekl
- Ljepilo za salvete
- Uljana boja 
- Salveta
- Šablon
- Kistovi / špahtle

 

1. Prvi korak za rad je nanošenje reljef paste preko šablona na mjestima gdje želimo imati 3D detalj (na kutiju koja još uvijek nije ofarbana). Postupak za nanošenje reljef paste je sljedeći: 

1) Postaviti šablon na željeno mjesto i fiksirati ga
2) Špahtlom nanijeti reljef pastu tek toliko da ona popuni šupljine na šablonu
3) Kada mislite da ste prešli reljef pastom preko željenog motiva na šablonu, podignite šablon lagano

    2. Sljedeći korak je farbanje kutije akrilnim bojama. Dio na koji ide salveta (u ovom slučaju poklopac) farbamo bijelom akrilnom bojom, dok ostatak kutije farbamo akrilnom bojom, nijansa puder roza (sve to ide preko osušene reljef paste).  Kada su akrilne boje suhe, slijedi ljepljenje salvetice na poklopac, koji smo prethodno ofarbali bijelom akrilnom bojom. 

OPREZ: Salvetica ima 3 sloja, i ukoliko je želimo zalijepiti, 2 bijela sloja skidamo i nisu nam potrebni, a lijepimo samo dio na kom se nalazi print. Zbog svoje prozirnosti kada joj se uklone bijeli slojevi, salvetu je potrebno zalijepiti na bijelu, ili što je moguće svijetliju podlogu kako bi se njene boje vidjele upravo onakve kakve jesu.

     3. Načina za ljepljenje salvetica ima nekoliko, ali jedan od lakših je taj da na suhu podlogu prislonite salveticu, kistom uzmete ljepilo i potom sa sredine ka vani laganim pokretima lijepite salvetu na podlogu. Obratite pažnju na to da ne bude previše ljepila, jer će ono natopiti salveticu i lako se može poderati.

    4. Kada je salvetica zalijepljena  na podlogu, nanosimo pucajući lak (krekl). U ovom slučaju korišten je dvokomponentni prozirni pucajući lak. Prvi korak je nanošenje tečnosti iz bočice označene kao STEP 1. Taj sloj nanosimo srednje debljine, jako je bitno da ne bude tanko nanešeno. Kada je prvi sloj osušen, nanosi se STEP 2. Na njega posebno obratite pažnju, STEP 2 će popucati i od debljine njegovoj sloja zavisi kolike će pukotine biti (tanak sloj-sitna pukotina, deblji sloj-krupna pukotina). S obzirom da smo koristili prozirni krekl lak, kako bi naglasili pukotine u njih utrljajte tamniju uljanu boju/smeđu patinu kako bi ih naglasili. 

5. Na kraju nam ostaje još samo da naglasimo reljef koji smo na početku nanijeli i potom ofarbali akrilnom bojom. Kako bi reljef došao da izražaja, koristite uljanu boju ili u ovom slučaju zlatnu wax pastu, koju nanosite skroz laganim pokretima prstiju, samo koliko da se naglase ivice i dobije pravi 3D efekat.

Uživajte!!!  Vaš Hobby Art Tim :)