Steampunk kutija

 

 

 

                       

 

Za izradu je potreban sljedeći materijal:

- MDF predmet (u ovom slučaju kutija)
- Akrilna boja (smeđa i zlatna)
- Univerzalno ljepilo (superfix)
- DAS masa 
- Pečati (ili teksture za ostavljanje otisaka)
- WAX pasta / uljana boja (bakar, zlato, srebro)
- Metalni, drveni ili gipsani dodaci(lanci, medaljoni, zakačkice i sl.)
- Šabloni

    Prvi korak za rad je da pomoću nekog univerzalnog ljepila (drvofix, superfix, sekundarno ljepilo...) zalijepimo na kutiju dodatke koje smo prethodno spremili (to mogu biti kopče, lanac, matice, gipsani oblici, bilo šta slično što Vam može poslužiti za ovaj 3D efekat). Potom razvaljamo komad das mase u koji, dok je još neosušena, utiskujemo pečat ili teksturu (na kutiji su to sitna slova utisnuta  na desnoj strani kutije). Taj isti komad das mase takođe lijepimo univerzalnim ljepilom na dio kutije gdje želimo. Kada smo sigurni da se sve osušilo i da je čvrsto priljepljeno na kutiju, onda smeđom akrilnom farbamo sve komplet (i kutiju i sve dodatke koje smo zalijepili). Kada je smeđa akrilna boja suha, uzimamo šablone i na mjestima gdje ih želimo uradimo motive u zlatnoj boji (u ovom slučaju to su slova na prednjem dijelu kutije i preko figure lica žene). 

NAPOMENA: Obratite pažnju na to da prilikom nanošenja akrilne boje preko šablona, u kistu ili spužvici ne bude previše boje. U suprotnom boja će podliti ispod šablona i dobićete samo fleku.

    Kada je i akrilna boja od šablona suha, ostaje nam još samo da naznačimo ivice i reljefe pomoću wax paste ili uljane boje. U ovom slučaju korištene su sve tri boje, i bakar, i zlato, i srebro, ali to naravno radite po Vašem ukusu i sve zavisi od toga šta Vam se uklapa. Ovakva sjenčenja radite blagim pokretima vrhovima prstiju.

 


Uživajte uz nove kreativne ideje Hobby Art Centra :)