Napravite sami: Decoupage kutija

                        

Za izradu je potreban sljedeći materijal:

- MDF predmet (u ovom slučaju kutija)
- Akrilna boja (bijela, zelena, crna i svijetlo zelena)
- Rižin papir
- Ljepilo za salvete
- WAX pasta / uljana boja (bakar, zlato, srebro)
- Šabloni
- Kistovi i spužvica


 

1. Prvi korak je da poklopac kutije ofarbamo u bijelu boju. S obzirom da bijela boja spada u svijetle boje, nju obavezno moramo nanositi tapkanjem spužvicom, nikako pokretima kistom. 

Savjet: Sve svijetle boje nanositi na podlogu tapkanjem spužvicom iz razloga što kada se svijetle boje nanose kistom, prilikom sušenja ostaju vidljivi tragovi nanošenja boje i rad izgleda neuredno.

2. Kada je bijela akrilna boja suha, na sada već bijeli poklopac nanosimo ljepilo i postavljamo rižin papir (u ovom slučaju je komad rižinog papira, a to može biti salvetica, dekupaž papir...). Kada je rižin papir pozicioniran, ponovo nanosimo ljepilo kistom, pokretima sa sredine motiva ka vani, kako bi izbacili višak zraka koji je ostao ispod papira.

3. Potom farbamo ostatak kutije. Donji dio kutije ofarban je zelenom akrilnom bojom, dok je gornja vanjska strana kutije ofarbana crnom akrilnom bojom.

4. Kako bi “stopili“ motiv na podlogu, sada spužvicom nanosimo crnu akrilnu boju oko rižinog papira. Obratite pažnju da tapkanje vršite jako lagano kako ne bi prešli na motiv previše. Dovoljno je utapkati boju taman toliko da ona malo pređe na papir i tako zamaskira obod papira.

5. Na prednji dio kutije, i na ćoškove poklopca postavljen je šablon i motiv sa šablona je urađen svijetlo zelenom bojom kako bi ona došla do izražaja na tamnoj podlozi. Šablon postavite na željeno mjesto i potom kistovima za šablone (okrugli ravni kistovi) nanosite boju. Obratite pažnju da ste izbacili sav višak boje iz kista (otapkate kist npr o ubrus) kako se ne bi desilo da boja podlije pod šablon.

6. Wax pastu nanosite laganim pokretima vrhovima prstiju kako bi naglasili ivice kutije.

7. Kada je sve već suho, predmet je potrebno prelakirati zaštitnim lakom kako bi spriječili eventualno oštećenje kutije.

Uživajte!!!  Vaš Hobby Art Tim :)