Efekat postarivanja

                                                                       

Za izradu je potreban sljedeći materijal:

  - MDF kutija

  - Akrilna boja (bijela, crna, terracotta)

  - Šablon

  - Kistovi, spužve, špahtla

  - Drvofix

  - Reljef pasta

  - Antik krem pasta

  - Wax pasta (bakar)

1. Prilikom izrade ove kutije, prvi korak je nanošenje reljef paste na poklopac kutije. Šablon pozicioniramo na mjesto gdje želimo, i pomoću špahtle nanosimo reljef pastu.

SAVJET: Reljef pastu nanosite špahtlom tako što ćete špahtlu držati pod uglom, a ne paralelno s podlogom. Ukoliko je špahtla paralelna s podlogom, prilikom podizanja od šablona, povlači se i šablon ka gore, i stvaraju se mrlje ispod šablona, dok ukoliko je špahtla pod uglom, reljef pasta se lako nanosi preko šablona, i nema podizanja šablona od podloge.

2. Nakon što se reljef pasta osušila, kompletnu kutiju farbamo bijelom akrilnom bojom. Radi raznolikosti i zanimljivijeg efekta, mi smo unutrašnjost i dno kutije ofarbali crnom akrilnom bojom.

3. Sada kada smo ofarbali kutiju, i boja se osušila, slijedi nanošenje RICH antik krem paste. Krem pasta je dosta masnija od antik boja. U odnosu na antik boje sporije se suši, i tako nam dozvoljava da imamo više vremena za nanošenje, tj skidanje paste, do granice koja nama odgovara. U ovom slučaju, korištena je RICH antik krem pasta, nijansa petrol yesil. Krem pastu nanosimo kistom, a skidanje iste se vrši maramicama, krpom, spužvom... S obzirom da se maramica, krpa i sl. prljaju tokom skidanja paste, krpicu, tj maramicu je potrebno konstantno okretati na čist dio, ili ih mijenjati što češće, kako bi bili sigurni da boju skidamo, a ne razmazujemo.

4. Kada smo antik krem pastu nanijeli kako nam odgovara, i potom osušili, sada slijedi nanošenje bijele akrilne boje kistom sa oštrom dlakom za efekat starine. Tako ćemo kutiju dodatno posvijetliti, a s obzirom da je kist sa oštrim dlačicama, on će boju dodati ponegdje.

NAPOMENA: Kako bi bili sigurni da nanosimo samo malo boje za efekat starine, tj prošaranosti, nakon što smo kist umočili u boju, potrebno ga je o papir ili krpu očistiti kako bi izbacili sav višak boje. Nakon što smo izbacili sav višak boje iz kista, sad možemo laganim pokretima nanijeti bijelu akrilnu boju preko antik krem paste.

 

5. Vraćamo se na dio gdje smo nanijeli reljef pastu. Unutrašnjost motiva farbamo akrilnom bojom, nijansa terracotta, a dok je boja još vlažna, ivicu motiva prelazimo crnom akrinom bojom, kako bi se stopile jedna s drugom, i na taj način dobijamo lijep efekat sjene i dubine.


                                                                               

6. Nakon što se sve osušilo, šablon koji smo koristili na početku projekta, ponovo postavljamo na prvobitan položaj. S obzirom da smo motiv prefarbali sa dvije akrilne boje (prethodni korak), a želimo da ostane svijetao, nakon što postavimo šablon na mjesto, spužvicom nanosimo bijelu akrilnu boju (Iz spužvice je takođe potrebno odstraniti sav višak akrilne boje – kao u korak br.4).

                                                                               

7. Sada prelazimo na detalje koji su kutiju upotpunili.  Efekat nitni možemo dobiti na par načina:

    1) Poluoble perlice ofarbati crnom akrilnom bojom, a potom ih drvofixom lijepiti na kutiju

    2) Korištenjem pištolja za vruće ljepilo na papiru napraviti poluoblice, a nakon što se istopljeni
         silikon osušio, ofarbati ga crnom akrilnom bojom, odlijepiti sa papira i lijepiti drvofixom na kutiju


      
Što se tiče detalja na prednjoj strani kutije, možete zalijepiti bilo koji ukras, ofarbati ga takođe crnom akrilnom bojom, i nakon ljepljenja na kutiju osjenčiti bakarnom wax pastom.

                                                                 

 

 

                                                                                                         VAŠ HOBBY ART TIM...