Kreativne radionice izrade nakita i slikanja u okviru projekta„ Poboljšanje kvaliteta života mladih općine Pale FBiH“

Prva kreativna radionica izrade nakita u okviru projekta„ Poboljšanje kvaliteta života mladih općine Pale FBiH“ održana je u subotu, 04.11.2017.godine u Prači.

 

Udruženje mladih općine Pale FBiH svjesno problema odliva mladih kako iz cjele zemlje tako i sa prostora ove lokalne zajednice, već duži vremenski period provodi aktivnosti okupljanja i organizovanja raznih edukativnih radionica u cilju unaprijeđena kvalita života mladih sa područja svoje lokalne zajednice, kako bi se na taj način dao doprinos ublažavanju posljedica nezaposlenosti i odliva mladih. 

Tako će kroz projekta „ Poboljšanje kvaliteta života mladih općine Pale FBiH“ u naredna tri mjeseca obuku proći 25 mladih ljudi sa prostora MZ Prača i MZ Hrenovica.

Obuka obuhvata Izradu nakita/bižuterije i slikanja tehnikom ulje na platnu. Planirana obuka će se odvijati kroz organizovane radionice u predhodno navedenim tehnikama, kroz koju je za svaku tehniku planirano po 6 različitih edukativnih radionica, sa dinamikom održavanja svako 15 dana, jer u grupama imamo učenika i studenata koji su željeli da prisustvuju radionicama ali ih školeske i fakultetske obaveze sprečavaju da se uključe, te smo iz tog razloga odlučili prilagoditi dinamiku provođenja edukativnih radionica njihovim mogućnostima. Sam projekat zahtjeva dosta volonterskih aktivnosti, tako da i taj dio ima svoju posebnu vrijednost, jer će se kroz sve te aktivnosti izvršiti promocija ručnih radova izrađenih tokom edukativnog ciklusa.

Implementacijom projekta „ Poboljšanje kvaliteta života mladih općine Pale FBiH“ mladi sa prostora naše Općine imat će priliku da svoje slobodno vrijeme upotpune na jedan vrlo koristan način u smislu podizanja većeg nivoa kulturne, socijalne i ekonomske svijesti. Korištenjem ovih tehnika, uz minimalna ulaganja, izrađivat će struktuirane predmete za tržište za kojima postoji velika potreba, a koji se ne proizvode u našoj lokalnoj zajednici“ - istakao je predsjednik Udruženja, Nisad Crnčalo.

Realizacija predhodno navedenog projekta, odnosno aktivnosti odvijat će se zahvaljujući projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ kojeg financiraju Vlada Švicarske i Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa domaćim vlastima”.